Altijd blijven ontwikkelen
Door: Tessy Puik
Sinds een paar jaar volg ik een schrijfopleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. De Veranderbrigade faciliteert dit voor mij. Geen zakelijke schrijfcursus 'column schrijven', maar creatief en fictie schrijven: proza, poëzie, essays! Met de ietwat stiekeme ambitie om misschien ooit in mijn leven een boek te schrijven.
Veel vrienden en collega's, ook schrijfgenoten reageren verrast: waarom betaalt jouw bedrijf een schrijfopleiding? Het meest voor de hand liggende antwoord: veranderkundig werken is talig - leren, spelen en beter worden met taal is onderdeel van ons vak. In zekere zin is het kruisbestuiving: je focust je op wat direct of indirect bijdraagt aan het werk. Het levert geen resultaat op de korte termijn, maar wel op de lange. Zo kan je bij schaatsen werken aan je conditie, maar ook aan het rijden op de weg - voor de techniek in de bochten.
Bij schrijven is dit niet anders: een gedicht kunnen schrijven draagt niet direct bij aan een betere adviseur worden, indirect heeft het voor mijn adviseurschap betekenis in vormen, vaardigheden. Dan heb ik het nog niet eens over de kracht van creativiteit, verbeelding en verhalen - dat is pas vakmanschap!
In vormen: een check-in als een gedicht samenvatten, openen met een verhaal in plaats van een "welkom bij deze bijeenkomst". In vaardigheden: door tekst en gesprekken heen kunnen luisteren, snel lijnen in teksten kunnen brengen, de boodschap goed neerzetten, schrappen wat niet bijdraagt. Vakmanschap aanscherpen: nieuwe perspectieven aanboren, met verbeelding en visualisatie andere oplossingen bedenken.
Mensen en culturen bestaan bij de gratie van hun verhalen over zichzelf, hun organisaties en verhoudingen tot elkaar. Het vormt onze werkelijkheid, ons gedrag en onze ontwikkeling.
Kruisbestuiving dus - daarom? Nee, niet de voornaamste reden, ondanks alle verbindingen die ik hierboven leg. Vanuit de Veranderbrigade geloven wij dat ieder mens zich altijd moet blijven ontwikkelen, ongeacht op welk vlak. Niet alleen vanuit uit het werk, maar vanuit een brede kijk en waardering op wat voor iemand waardevol is. Iets waar je energie van krijgt, waarin jij jezelf kan zijn.
Ontwikkeling ondersteunen vraagt soms geen presentatiecursus, maar een duikcursus. Geen cursus veranderkunde, maar een workshop tekenen en een set nieuwe stiften. Holistisch kijken naar wat drijft jou en wat maakt dat jij goed in je vel zit, is altijd onderdeel van gesprek en waardering. Voor mij is het een schrijfopleiding, waardoor voel jij je gewaardeerd en gezien door je werk en collega's?
Comments