top of page

VB Tijdschrift #1

Door: Floor Hoogeboom


Om ons 10-jarig bestaan te vieren, schreven we een tijdschrift. Daarin vertellen we over de reis van de Veranderbrigade en delen we onze inspiratie bij de oprichting van de Veranderbrigade. Als eerste: hoogleraar en sportbestuurder prof. dr. Paul Verweel. Zie hieronder een fragment uit ons tijdschrift:


"We lopen in de gangen van de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Paul Verweel vertelt over “de echte” organisatie. Hij bedoelt niet de hark van functies en rollen, maar de gesprekjes bij de koffieautomaat of bij de toiletten. Daar wordt betekenis gegeven aan ontwikkelingen en die betekenis stuurt het gedrag en de beeldvorming van medewerkers.


Paul streed niet alleen tégen een bepaalde visie, hij streed ook vóór het alternatief: verandering creëren door verschillen bij elkaar te brengen. En dat liet hij in zijn gedrag zien. Hij had alle tijd en oog voor studenten, voor wie er ook op de gang liep, hij sprak je aan en toonde oprechte interesse. Hij zorgde goed voor zijn studenten, hij daagde ze uit, inspireerde ze. Studenten werden onderdeel van een community, een gemeenschap, een eenheid van verschillen. Een gemeenschap met kleur, niet één kleur, een palet aan kleuren!


In alles trok Paul deze visie in zijn leven door. Het restaurant werd de centrale ontmoetingsplek, lokalen kwamen daaromheen. Zijn werk op de USBO deed Paul bezield en bevlogen en daarnaast was hij overal actief waar hij het verschil kon maken – in commissies, voor Sport Utrecht, bij VV Hoograven, als sporter en als coach. Hij had een engelengeduld en gaf alle mentale ruimte. Paul inspireerde velen om een beter mens te worden. Merlijn Ballieux was één van hen."


“Er is te weinig durf. Iedereen is bang om afgerekend te worden. We veroorzaken het zelf. (…) Het gaat erom de verschillen actief op te zoeken, deze bewust te waarderen en ze vervolgens bij elkaar te brengen. Juist dan ontstaat er ruimte voor verandering.”

Comments


VOLG ONS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
NIEUWE BERICHTEN
ZOEKEN OP TAGS
bottom of page