top of page

VB tijdschrift #3

Door: Floor Hoogeboom


Om ons 10-jarig bestaan te vieren, schreven we een tijdschrift. Daarin vertellen we over de reis van de Veranderbrigade en delen we onze inspiratie bij de oprichting van de Veranderbrigade. Als tweede: Steve Jobs, oprichter van Apple. Zie hieronder een fragment uit ons tijdschrift:


Simon Sinek gebruikte Apple veel als voorbeeld. Niet zonder gevolgen. Merlijn raakte compleet bevlogen en geïnspireerd door Steve Jobs. Hij las en zag alles wat er te vinden was. Steve werd een rolmodel in hoe hij zijn bedrijf vormgaf en hoe hij zichzelf en Apple neerzette. Paul Verweel deed dat ook. Steve Jobs stond voor een bepaalde eigenwijsheid, voor volharding in wat werkt. Hij geloofde heel erg in zijn product. En dat product was ondeelbaar; hardware en software moesten één zijn. Ook ging hij tegen de stroom in, zeker voor zijn tijd. Apple was een niche en daar zat heel erg het rebelse in, een rebelse overtuiging. Simon Sinek conceptualiseerde dat. De bron zat in Steve zelf. Deze rebelse eigenwijsheid nam Merlijn over voor de visie van de Veranderbrigade. We werken bijvoorbeeld principieel zonder staf.


Niet alleen in zijn visie voor het bedrijf, ook in zijn kleding werd Steve Jobs een icoon: altijd een spijkerbroek en een col. Hiermee versterkte hij de verbeelding rondom zijn rol. Hij kreeg een bepaalde heldenstatus, hij werd een symbool. Zijn verhaal leest als een jongensboek, een avontuur. Natuurlijk heeft zijn leiderschap en voorbeeld ook een keerzijde.


“Here's to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes ... the ones who see things differently -- they're not fond of rules, and they have no respect for the status quo. ... You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them, but the only thing you can't do is ignore them because they change things. ...


They push the human race forward, and while some may see them as the crazy ones, we see genius, because the people who are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do.”

Comments


VOLG ONS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
NIEUWE BERICHTEN
ZOEKEN OP TAGS
bottom of page